tiistai 31. toukokuuta 2016

Mandala Madness – osa 1

Mikä ihmeen Mandala Madness? Kevään mittaa yksi jos toinenkin virkkaaja on julkaissut kuvia omista Mandala Madness -töistään. Toinen toistaan ihanampia, kauniimpia, värikkäitä kuvia. Kyseessä on CAL eli crochet along -projekti, suomeksi virkataan yhdessä. Työstä tulee lopulta peitto, jos jaksaa tehdä loppuun asti. Ohje julkaistaan osissa, osia on yhteensä 18 ja uusi osa julkaistaan torstaisin. 11 osaa on jo julkaistu.

Olen ihastellut toisten töitä, mutta aluksi en oikein innostunut itse. Sitten näin facebookin virkkausryhmässä yksivärisen version, ja hullaannuin täysin. Karnaluksin reissulta hankin työhön sopivat langat. En kuitenkaan lopultakaan päätynyt yksiväriseen lankaan vaan liukuvärjättyyn. Sinisen eri sävyt sopivat sisustukseen, joten tästä tulee toivottavasti hieno!

Alku lähti vauhdikkaasti käyntiin. Ensimmäinen osa valmistui tuossa tuokiossa. Pelkästä ensimmäisestä osasasta voisi periaatteessa tehdä vaikka patalapunkin. Sopivaa kuumuuden kestävää lankaa ja vuorikangas, niin siinähän se olisi.

Täältä löytyy Mandala Madnessin ohje. Suomenkieliset selkeät ohjeet löytyvät erikielisten ohjeiden listasta, kun klikkaa kunkin osan ohjeen auki.

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Ostoksilla Tallinnassa – Karnaluks ja paljon muuta

Kävin viikon sisällä Tallinnassa peräti kaksi kertaa. Ensin oli kuororeissu ja muutaman päivän perästä työreissu. Tallinna on kyllä käsitöitä harrastavan unelmapaikka, täynnä ihania ostosmahdollisuuksia! Tälläkään kertaa en palannut tyhjin käsin kummaltakaan reissulta. Ehkä ihan vähän lähti lapasesta tuo shoppailu.

Ensimmäisellä reissulla en ehtinyt Karnaluksiin asti. Vanhasta kaupungista löytyi kuitenkin yksi aivan ihana lankakauppa! Siinä muurin kohdalla, missä on käsityökojuja, on niiden kojujen kohdalla kaksikin lankakauppaa tien toisella puolella. Menin ensin toiseen, jossa ei ollut mitenkään erityisen ihmeellinen valikoima. Liukuvärjättyä vironvillaa siellä oli, mutta minusta hinta oli melko kallis. Yksi vyyhti maksoi yli kympin, mikä on paljon enemmän kuin mitä olen aiemmin maksanut. Seuraavassa kaupassa sen sijaan onnisti! Lankavalikoima oli runsas, ja paikalla sattui olemaan myyjä, joka mielellään esitteli lankoja. Päädyin ostamaan peräti kuusi kerää äärimmäisen ohutta villalankaa, sitä samaa mitä käytetään Haapsalun huivien neulomiseen. Eivät ne kyllä paljoa maksaneet, noin kolme ja puoli euroa kerä. Yhdessä 100 gramman kerässä on peräti 1500 metriä lankaa!

Ei mitään käsitystä mitä näistä tulee, mutta kyllä se inspiraatio iskee kun sen aika on.


Seuraavalla reissulla pääsin sitten Karnaluksiin asti. Olen käynyt siellä useasti aiemminkin, enkä tälläkään kertaa lähtenyt tyhjin käsin pois. Mukaan tarttui riittävästi lankaa Mandalaa varten. Ajattelin kokeilla, miltä Mandala Madness näyttää liukuvärjätystä langasta virkattuna. Lisäksi mukaan tarttui kaikenlaista pientä ja tarpeellista:


Karnaluksin lähellä, tien toisella puolella on lankakauppa Wool & Wollen. En ollut käynyt siellä aiemmin, mutta olin kuullut huhun, että siellä olisi Dropsin lankoja 35%:n alennuksella. Sinne siis, kun kerran vieressä ollaan. Tottahan se huhu oli. Kauppa on pieni ja täpötäynnä lankoja. Kun kerran halvalla sai, niin varmuuden vuoksi ostin kymmenen kerää Fabelia. Jokainen kerä on eri väriä, joten tästä lankakasasta syntyy monta paria kirjavia sukkia. Hintaa tälle kasalle tuli vain noin viisitoista euroa.
Drops Fabel sukkalangat





Karnaluksi kulman takana on Abakhan -niminen kangaskauppa, jossa myydään kankaiden lisäksi paljon muutakin käsityötarviketta. Sattuipa niin, että siellä oli Rowanin lankoja peräti 70%:n alennuksella. Kun lähtöhinnatkin olivat alhaisemmat mihin Suomessa on totuttu, pakkohan sieltäkin oli muutama kerä ostaa. Lisäksi ostin pari trikoonpalasta, toisesta ompelen mekon ja toisesta tunikan.
Abakhan ostokset Rowan trikoo


Näissä riittää tekemistä pitkäksi aikaa. Mandalan virkkaamisen aloitin jo, kuten tuolta yhdestä kuvasta tarkkasilmäisimmät voivat huomata. Siitä lisää seuraavissa päivityksissä.

lauantai 28. toukokuuta 2016

Taas vaihteeksi sukat

Eksyin alkukeväästä Rovaniemelle ja siellä yhteen lankakauppaan. Mukaan tarttui pari kerää sukkalankaa, näistä keristä toisesta tuli vähän aikaa sitten sukat.

Austermann Step
Austermann Step
Lankana on Austermann Step. Ihana lanka ja ihana väri! Sukan kuviointi syntyy langasta. Ihan tarkkaan en viitsinyt kohdentaa raitoja niin, että raidat osuisivat molemmissa sukissa samaan kohtaan. Ei sen aina ole niin väliä, eihän. Koska langasta syntyvät raidat ovat itsessään niin kauniit, ei näin nättiä lankaa kannata sekoittaa minkään näyttävän pintaneuleen kanssa. Jotain pientä kuitenkin halusin, ihan tavallisen perussukan neulominen kun tuntui vähän tylsältä. Välillä perussukkiakin on kiva tehdä, mutta ei nyt. Päädyin tekemään tuollaista ruudutusta varteen ja hieman myös jalkapöydän päälle. Ruudutus syntyy ihan vaan neulomalla silmukoita ristiin. Yksinkertaista ja kaunista!

Tässä vielä lähikuva sukan varresta, ruudut näkyvät siinä paremmin:
Austermann Step


lauantai 7. toukokuuta 2016

Trikookuteesta virkattu kori

trikookude virkkaus

trikookude virkkaus

trikookude virkkaus
Sillä samalla ostosmatkalla, millä hankin saippuamassaa, tarttui mukaan myös puolen kilon kerä trikookudetta. Siitä sai juuri parahiksi yhden pienen korin. Tässä korissa voi säilyttää mitä mieleen juolahtaa, nyt siinä on keskeneräinen sukankudin.

Ohjetta koriin ei ole, tämä on ihan päästä tehty. Ensin virkataan kiinteillä silmukoilla ympyrää pohjaksi niin kauan kuin hyvältä tuntuu, sen jälkeen lopetetaan lisäykset kerroksilla ja virkataan reunat kunnes trikookude loppuu. Päätellään ja otetaan käyttöön. Helppoa, nopeaa ja yksinkertaista! Tämä oli hauska pikku välityö, joka valmistui tv:n katselun ohessa tuossa tuokiossa.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Saippuaa, kahvia ja hunajaa

kahvi hunaja saippua ohje

Satuin saamaan lahjakortin Sinooperiin, ja lahjakortintuhlausreissulla mukaan tarttui mm. saippuamassaa. Edellisen kerran tein saippuaa valmiista massasta parikymmentä vuotta sitten, joten nyt olikin korkea aika ryhtyä taas puuhaan. Ostin sekä kirkasta että valkoista saippuamassaa, nyt käsittelyyn pääsi valkoinen massa. Tällainen puolen kilon harkko:
valmis saippuamassa
Kaupassa oli monistettuja ohjeita tarjolla, mutta enhän minä sellaista mukaan ottanut. Googlettamalla löysin paitsi ohjeet, myös ideoita siitä mitä saippuamassan sekaan voisi laittaa. Päädyin tekemään Kahvi-hunaja-saippuaa. Kahvinporojen pitäisi kuoria kevyesti ihoa ja hunajan tehdä muuten vaan hyvää iholle.

Ensin pilkoin massan palasiksi ja aloin sulattaa sitä vesihauteessa. Aika nopeasti se lähtikin sulamaan.
saippuamassa sulattaminen
saippuamassa sulattaminen
Kun massa oli kokonaan sulanut, lisäsin sekaan noin neljä ruokalusikallista kahvinporoja (uusia suoraan paketista, ei käytettyjä) ja pari ruokalusikallista hunajaa. Sekoittelin ne sinne massaan sekaan. Ihana kahvin tuoksu!
tuoksun lisääminen ohje
En löytänyt kotoa oikein mitään kunnollisia muotteja, mutta kertakäyttölaseja löytyi. Niinpä päädyin kaatamaan massan niihin.
saippuamuotit

Ohjeiden mukaan valmiista massasta tehdyn saippuan pitää kovettua huoneenlämmössä vähintään 24 tuntia. Omani taisi kovettua noin puolitoista vuorokautta. Koska muotteina oli kertakäyttölaseja, irroitin saippuat muoteistaan ihan vaan rikkomalla lasit.
Ja näin kuusi kahvintuoksuista käsiä hoitavaa saippuaa on valmiina! Näyttää siltä, että osa puruista painui pohjalle ja osa jäi pinnalle selväksi kerrokseksi. Aika näyttää minkä verran saippuan keskellä on kahvinpuruja, vähän näyttää kyllä siltä, ettei ehkä kovin paljon. Joka tapauksessa saippuoista tuli ihanan tuoksuisia ja maitokahvin värisiä! Mitään muuta kuin kahvinporoja ja hunajaa en lisännyt massaan, eli tuoksu ja väri tulivat pelkästään näistä.